GRONINGEN beeft: AARDBEVINGEN, VERZAKKINGEN, SCHADE door de gaswinning.

De afvang en opslag van CO2, kortweg CCS (Carbon Capture and Storage) heeft zich nooit in een grote populariteit mogen verheugen. Zonnecellen op het dak zijn knuffelbaar en sexy, maar wie pleit voor CCS is een zonderling. Het CATO-programma ontwikkelde niettemin tegen de stroom in de optie verder, en Rotterdam bombardeerde CCS tot speerpunt van het Rotterdam Climate Initiative. De helft van het Rotterdamse CO2-doel moet via CCS worden gehaald.

Jaarlijks wordt 50 miljard kuub aardgas gewonnen. Onlangs kwamen de bewoners rondom het Groningse plaatsje Loppersum in het geweer. Sinds het begin van de winningen zijn 5000 aardschokken geregistreerd. De NAM, het bedrijf dat gas uit de Groningse bodem haalt, heeft decennia lang ontkent dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt. Maar al in de jaren zeventig begon de bodem onder de provincie te ‘werken’ als gevolg van de boringen. Huizen scheurden, het aantal aardbevingen nam toe.

8 februari 2013. In de provincie Groningen zijn donderdag rond middernacht twee aardschokken geweest. Epicentrum: er zijn schokken gevoeld in ZANDEMEER, Uithuizen, Kantens, Westeremden en Garsthuizen. Volgens het KNMI hadden de aardbevingen een kracht van 3,2 en 2,7. Het Euro-Mediterraans Seismologisch Centrum meldde eerder een kracht van 3,6. Daarmee zou het de zwaarste schok ooit in het noorden van het land zijn.
Gemeente Loppersum, 9 februari 2013. ALWEER EEN BEVING, een na-beving met een kracht van 2,7. Gemeente Loppersum, 11 februari 2013. Vandaag zelfs DRIE naschokken, één lichte nabeving met een kracht van Rigter 2,0 en twee van 1,8.
11-02-2013: Veel onrust in Groningse bodem: 8 schokken in 5 dagen

Seismologen zijn verrast door de grote onrust in de Groningse bodem. Sinds vorige week donderdag werd Groningen getroffen door acht kleine en grote aardschokken.
Woensdag 13 februari. Nóg een naschok ( bij Losdorp, 1,8 op de schaal van Rigter).
Vrijdag 15 februari. De bewoners van het N.Groningse WIRDUM werden opgeschrikt door een bevingt 2,0 op de schaal van Rigter.
Zondag 17 februari. Om 01.06 uur zondagnacht was er een aardbeving met een kracht van 1.9 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Nieuwolda.
Volgens het KNMI zijn er dit jaar al 27 aardbevingen en trillingen in Groningen geweest. Ze variëren in sterkte van 0.6 t/m 3.2 op de Schaal van Richter.

HOUDT HET DAN NOOIT OP?

Deze week werd bekend gemaakt, dat de bodemdalingen bij gaswinning en de heftigheid van de bevingen groter waren en worden dan eerder voorgespiegeld en aangenomen. De kracht van een beving kan oplopen van 3.9 naar 5 op de schaal van Richter. Bij elk vol punt meer zal de schade dan vertienvoudigd zijn: dus bij de huidige schades bij bevingen categorie 3 naar toekomstige met categorie 5 is de schaderisico HONDERDVOUDIG.

Het ministerie kwam deze week opdraven met een toezegging van € 100 miljoen om huizen beter te beschermen tegen aardbevingen. Maar de Partij voor het Noorden vindt dat dit minimaal € 600 miljoen moet worden. Ook de waterschappen komen in touw. Dijkgraaf Middel: “bij een forse aardschok raakt de hele waterhuishouding in Groningen en een deel van Drenthe ontregeld. Dijken kunnen ook verzakken, breken en grote gebieden kunnen overstromen” *)

Om dat risico (bevingen en schade) terug te brengen zou volgens wetenschappers zo weinig mogelijk gas moeten worden gewonnen. Of liever: helemaal NIETS meer. Aardbevingen t.g.v. gaswinning of zoutwinning gebeuren niet zo geleidelijk als de winning, maar schoksgewijs. Er wordt blijkbaar een spanning opgebouwd die zich vele maanden ná een piek in de winning zal ontladen. Aardbevingen vinden in Nederland plaats in de nabijheid van BREUKEN in de onderaardse formaties op de DIEPTE VAN DE GASWINNING en TENGEVOLGE VAN DE GASWINNING. Aardbevingen tonen dus het ontstaan en de aanwezigheid van die breuken aan. Een relatief zwakke beving op deze diepten van 2-3 kilometer kan een groot impact hebbem.

Minister Kamp van EZ stelt echter dat de staatskas bij 20% minder aardgasinkomsten zo’n € 2.2 miljard lichter zal zijn. Stoppen met winning is geen optie. Een afbouw van 50 miljard naar 20 miljard in 2027 zou wel kunnen, maar -stelt Kamp- het gas is nodig om de bebouwing te verwarmen en om erop te koken. *)

– Juist. AARDGAS uit eigen land is nodig voor verwarming en om er op te koken. Gasfornuizen en andere apparaten op gas werken alleen op Nederlands gas. Vermenging met biogas, aardgas van mindere kwaliteit uit het buitenland is al een crime omdat ALLE APPARATUUR (kookplaten, C.V.-branders enz) dan moeten worden aangepast of vervangen.
– Juist. VERKWANSELING aan het buitenland is een crime: het Nederlandse aardgas raakt zo in snel temp op. Omdat de bel bij Slochteren uitgeput raakt, steeds minder gasdruk geeft en gas uit kleine velden lastiger winbaar is, moeten we zuinig zijn.
– Affakkeling ( het verbranden van aardgas) is een crime ook omdat het de atmosfeer vervuilt met verontreinigingen én met WARMTE. En tóch was er een langdurige, grote affakkeling te zien (en te voelen) onder Dokkum. Tot nu is de vraag onbeantwoord HOEVEEL aardgas zo verkwist is en hoeveel CO2 het affakkelen in de atmosfeer heeft gebracht.

De aardgas-productie verminderen?
Nou, de gaswinning is juist opgeschroefd, van 20 miljard kuub per jaar in 2000 naar ongeveer 50 miljard kuub per jaar in 2011. Hierdoor is het aantal aardbevingen in het wingebied flink toegenomen: in de periode van 1991 tot 2002 vonden gemiddeld 4 aardbevingen per jaar plaats met een magnitude hoger dan 1.5, in 2011 waren het er al 28. Al met al is de grond dus aanzienlijk meer gaan bewegen, waarmee ook de kans op een hevige aardbeving ook toeneemt.
De vraag is dus ook: WAAROM is de productie verhoogd? Om ONS GAS (straks broodnodig om op te koeken en om de woning te verwarmen) aan het buitenland te kunnen verkwanselen? Waarmee Nederland binnen afzienbare tijd 100% afhankelijk zal worden van gasleveranties uit het buitenland?

*) aardbevingen, zoals de recente van 7/8 februari 2013 op 3 kilometer diepte, komen niet toevallig voor in aardgasvelden. Zie bv.:http://www.knmi.nl/cms/content/111711/aardbevingen_in_groningen
De aardlagen boven een leeggezogen aardgasveld zullen zich gedragen als een ingezakte soufflé. De gasdruk in het veld valt weg, de druk van bovenaf door het gewicht van 2-3 kilometer aardmassa zal ervoor zorgen dat de gashoudende laag wordt samengeperst: het gevolg is een on-omkeerbare structuurverandering van de diepe ondergrond. De aardlagen zullen worden gebroken en krijgen een andere ligging. Op veel plaatsen in het buitenland zijn dergelijke formaties bovengronds te zien: de lagen liggen schots en scheef met ontelbare breuklijnen. Langs de VERTICALE BREUKVLAKKEN kan het eerst opgesloten gas ONTSNAPPEN. Dat geldt ook voor de “boorspoeling”, de bij fracking gebruikte chemicaliën. Een verwachting, dat een eerdere bovengronds zichtbare ligging te herstellen zou zijn door in een uitgeproduceerd gasveld CO2, stikstof, schuim of chemicaliën te pompen, moet naar het Rijk der Fabelen worden verwezen.

Het is aannemelijk dat breuken zoals bovengronds zijn waar te nemen ook ondergronds voorkomen. Dergelijke breuken kunnen ontstaan bij aardgaswinning doordat de inwendige druk wegvalt.

Het is aannemelijk dat breuken zoals bovengronds overal zijn waar te nemen ook ondergronds voorkomen. Dergelijke breuken kunnen ontstaan bij aardgaswinning doordat de inwendige druk wegvalt.

Achter de waarheid

12-02-2013: De tweede kamer wil een tweede debat over aardbevingen en gaswinning in Groningen.

*) Ja. Dus niet om er electriciteit mee te maken en om het aan het buitenland te verkwanselen.
TE KOOP: ONTWERP VOOR EEN AARBEVINGBESTENDIGE & OVERSTROMINGSBESTENDIGE WONING.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in CO2-reductie, Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s