ZEPP-project

ZEPP betekent Zero Emission Power Plant.

Om de ZEPP-technologie te bewijzen, was voorzien in een ZEPP-demonstratieproject in Drachten. Voor het demonstratieproject heeft SEQ Nederland van SenterNovem (de STAAT) een UKR-subsidie van € 10.000.000,00 gehad. Later is besloten om te kijken of het demonstratieproject een andere opzet kon krijgen op het terrein van Corus (Hoogovens) in IJmuiden.
Nauw verbonden aan het demonstratieproject was de inschrijving van SEQ Nederland op de Staatsopdracht, welke inhield dat de Staat, aan twee partijen opdracht zou geven om, ieder voor zich, gedurende tien jaar lang CO2 in de bodem op te slaan tegen een vergoeding van € 30.000.000,00.

De focus voor de jaren 2007-2011 was gericht op het realiseren van het demonstratiemodel in Drachten, de financial close van ten minste twee andere ZEPP-projecten en het ontwikkelen van een seizoensgebonden gasopslag.

In de periode van 1 juni 2007 tot 21 december 2007 is gewerkt aan de nadere uitwerking van de plannen voor het demonstratieproject in Drachten. Daarnaast is in deze periode gewerkt aan een mogelijk project op Terschelling en het UK offshore project. Eind 2007 hebben de aandeelhouders van SEQ Nederland projectmandaat ZEPP02 vastgesteld, waarin besloten werd te onderzoeken of het demonstratieproject in IJmuiden zou kunnen plaatsvinden in plaats van in Drachten.

Begin 2008. Eneco wilde de bedrijfsvoering van SEQ Nederland staken. Tussen partijen is in geschil of SEQ International hiermee heeft ingestemd. In de periode februari/maart 2008 – mei 2008 is gewerkt aan het demonstratieproject in IJmuiden en aan het verkrijgen van de Staatsopdracht. Aan deze werkzaamheden is eind mei 2008 een eind gekomen zonder dat ingeschreven is voor de Staatsopdracht. Sindsdien zijn de activiteiten van SEQ Nederland gestaakt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s