– Venlo 03-08-2013. Nabij het spoorwegstation staat een CO2-lekkende treinwagon. Het station is ontruimd. Van en naar Venlo rijden vanochtend geen treinen.
Bij transport, opslag en gebruik van dit levensgevaarlijke gas is er sprake van een keten. De zwakste schakel is daarbij de mens: een vrachtwagenchauffeur, een treinmachinist, een roerganger. Maar ook de techniek kent vele zwakke schakels: een lekkende ventiel, oververhitting, leidingbreuk enzovoort.
In elke fase van CCTS (de T staat voor TRANSPORT) zijn er risico’s op ontsnapping van CO2. Of dat nu ondergronds zou worden opgeslagen (Barendrecht, Noord-Nederland, Noordzee) of wordt vervoerd per CO2-tankauto, per CO2-tanktrein, per CO2-tankschip…dat maakt niet veel uit.
-In 2011 verkreeg LOCON-BENELUX een Nederlandse licentie voor treintransport. Op 2 april werd de lijn Vlissingen-Venlo geopend. Nu produceert Shell-Nederland CO2 (het ontstaat bij de productie van waterstofgas). Nu wordt CO2-gas dus getransporteerd per trein naar Venlo en verder (Emmerich?). En dat onder de kreet van CO2-besparing door inzet van electrische treinen bij passagiersvervoer.