DE ZWAKSTE SCHAKEL

– Venlo 03-08-2013. Nabij het spoorwegstation staat een CO2-lekkende treinwagon. Het station is ontruimd. Van en naar Venlo rijden vanochtend geen treinen.

Bij transport, opslag en gebruik van dit levensgevaarlijke gas is er sprake van een keten. De zwakste schakel is daarbij de mens: een vrachtwagenchauffeur, een treinmachinist, een roerganger. Maar ook de techniek kent vele zwakke schakels: een lekkende ventiel, oververhitting, leidingbreuk enzovoort.

In elke fase van CCTS (de T staat voor TRANSPORT) zijn er risico’s op ontsnapping van CO2. Of dat nu ondergronds zou worden opgeslagen (Barendrecht, Noord-Nederland, Noordzee) of wordt vervoerd per CO2-tankauto, per CO2-tanktrein, per CO2-tankschip…dat maakt niet veel uit.

-In 2011 verkreeg LOCON-BENELUX een Nederlandse licentie voor treintransport. Op 2 april werd de lijn Vlissingen-Venlo geopend. Nu produceert Shell-Nederland CO2 (het ontstaat bij de productie van waterstofgas). Nu wordt CO2-gas dus getransporteerd per trein naar Venlo en verder (Emmerich?). En dat onder de kreet van CO2-besparing door inzet van electrische treinen bij passagiersvervoer.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s