Gaswinning vanuit kleine velden.

Gesteld is, dat Nederland per 1 januari 2013 beschikte over nog 1130 miljard kuub aan aardgasreserves, waarvan in Slochteren 824 miljard. De VN stelt dat eigenlijk 80% van alle fossiele brandstoffen in de grond moet blijven zitten om verdere opwarming van de aarde door CO2-uitstoot te voorkomen.

Nu is 80% van 1130 miljard kuub 904 miljard kuub en 20% is 226 miljard. Bij deze rekenwijze zou in Groningen nog 165,8 miljard kuub gewonnen kunnen worden.. In 2010 werd in Slochteren 85 miljard kuub opgehaald waarvan 57 miljard werd geëxporteerd, 28 miljard kuub werd dus niet geëxporteerd. In 2014 en 2015 mocht 42,5 miljard kubieke meter worden geproduceerd. Voor 2015 is bepaald dat er 39,4 mag worden geproduceerd (tot 1 juli slechts 16,5 miljard).

24 april 2015. GRONINGEN – Het instemmingsbesluit dat minister Henk Kamp van E.Z.in januari nam, voorziet dit jaar nog in winning van maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld.  Daar is veel verzet tegen wegens de aardbevingen die de gaswinning veroorzaakt. Het huidige provinciebestuur van Groningen vindt dat de gaswinning per direct moet worden teruggebracht naar 27 miljard kuub per jaar en daarna „zo snel mogelijk” naar 12 miljard kuub.

Het is duidelijk dat de Nederlandse aardgas in Groningen ofwel jaarlijks zeer beperkt ofwel niet lang meer gewonnen kan worden en daarom zijn de aardgasondernemingen naarstig op zoek naar nieuw locaties. Diverse kleinere partijen dan de NAM zijn actief op dat terrein. Zo ook Tulip-Oil, welke onderneming een oog heeft op de velden M 10a/M11 bij Terschelling. Gesteld is dat het daar gaat om een winbare  2-4 miljard kubieke meter: een minieme reserve vergeleken met de Nederlandse gasexport van 57 miljard alleen al in 2010.

Er is berekend, dat om 20% uit Slochteren te compenseren met gaswinning uit kleine velden, dat er ELK JAAR 1000 putten zouden moeten worden geslagen.

Het is duidelijk dat een eventueel JAARLIJKS te winnen hoeveelheid aardgas uit de meeste kleine velden geen soelaas biedt. Beter is het om dit gas te laten zitten en het Groninger gas UITSLUITEND VOOR BINNENLANDS HUISHOUDELIJK GEBRUIK te benutten en dus industriële toepassingen en export zo mogelijk onmiddellijk te beëindigen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in CO2-reductie, Gaswinning Terschelling., Schaliegas en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s