OPSLAG CO2 ( nieuws)

Kind van de rekeningRuim 6.000 mensen maakten bezwaar tegen de vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet voor de bouw van de grootste kolencentrale van Nederland aan de Waddenzee. Een handjevol belangenorganisaties is uitgenodigd voor de hoorzitting op 26 oktober, maar bijna alle 6.000 particulieren die bezwaar maakten komen van een koude kermis thuis omdat het ministerie vindt dat een kolencentrale alleen mensen op maximaal 1,5 kilometer afstand aangaat.

Kolencentrale schaadt alleen mensen binnen 1,5 km In de brief van M. van Dijk van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie staat de volgende overweging: “Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan uitsluitend degene wiens belang rechtstreeks wordt geraakt door een besluit bezwaar maken tegen dat besluit. Ik ben van mening dat alleen degenen die wonen of zijn gevestigd binnen een afstand van 1,5 kilometer van het terrein waarop de centrale wordt gebouwd, rechtstreeks in hun belangen worden geraakt.”

Volgens het ministerie hebben dus alleen mensen die binnen 1,5 kilometer van de Eemshavencentrale wonen er last van. Het lijkt er dus op dat alleen de 3 dichtstbijzijnde boerderijen ‘belang’ hebben bij het wel of niet doorgaan van de centrale. De mensen uit dorpen als Oudeschip, Nooitgedacht, Spijk, en Roodeschool mogen niet klagen van het ministerie, omdat zij 2 tot 4 kilometer van de centrale wonen. Van de ruim 6.000 bezwaren zijn er dus in ieder geval 5.997 afgekeurd.

Wat verder opvalt in de verklaring van het ministerie is het woord “mening”. De grens van 1,5 kilometer is nergens anders op gebaseerd dan de ‘mening’ van M. van Dijk van het ministerie van EL&I.

CO2 Eemshavencentrale houdt zich niet aan de 1,5 kilometergrens. De kolencentrale die RWE/Essent aan het bouwen is stoot naar schatting even veel CO2 uit als 2 miljoen auto’s. Die CO2 zal grotendeels in de lucht verdwijnen en zich daarmee niet aan de 1,5 kilometer-grens houden.

Er zijn nog steeds plannen om een deel van de CO2 van de centrale, via een hele dure techniek, die we belastingbetaler betaalt, op te vangen en onder de grond te stoppen. Het ministerie en Essent wilden dat onder Boerakker (55 kilometer), Sebaldeburen (50 kilometer) en Ekehaar (70 kilometer) doen. Maar na protesten van de Drentse en Groningse bevolking is dat ‘voorlopig’ van de baan.

Nu is het plan om die CO2 onder de Noordzee te pompen, bijvoorbeeld ten Noorden van de Duitse Waddenzee.

Stikstofoxide, fijnstof en zware metalen houden zich ook niet aan 1,5 kilometergrens De Eemshavencentrale gaat straks minimaal 400.000 kilo fijnstof en grote hoeveelheden stikstofoxide per jaar uitstoten. Die stikstofoxide komt voor een flink deel, afhankelijk van de windrichting, terecht onder de rook van de centrale: in de Waddenzee, op Borkum, in Ost-Friesland, en in heel Noord-Nederland.

Ook zal de centrale straks elk jaar naar schatting de volgende zware metalen uitstoten:

  • 500 kg cadmium
  • 1000 kg arsenicum
  • 500 kg thallium
  • 2000 kg nikkel
  • 600 kg kwik
  • 6000 kg lood

En die metalen komen op het land terecht, op akkers, in zee en in de achtertuintjes van de mensen uit Grijpskerk, Winsum, Peize, Groningen, Zuidlaren, Bedum, Loppersum, Emden, Leer, Norden en op Schiermonnikoog, Rottummeroog en Borkum.

Hoorzitting op 26 oktober Gelukkig zijn een aantal bezwaarschriften wel ontvankelijk verklaard. Zo zullen een kleine 20 overheidsinstanties, boerenorganisaties, regio’s, en milieorganisaties op 26 oktober hun bezwaren toelichten tijdens de hoorzitting op het provinciehuis in Groningen. Ook co2ntramine zal daar spreken.

Het ministerie en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe willen de bezwaren van die 6000 particulieren dus niet aanhoren. Maar die mensen zijn natuurlijk wel van harte welkom om aanwezig te zijn bij de hoorzitting op de tribune en voor de deur van het provinciehuis om op die manier nogmaals aan te geven dat we het er niet mee eens zijn dat RWE anno 2012 de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland bouwt!

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s