Enkele recente bevindingen over CCS (vrij hertaald).

CCS betekent Carbon (CO2) Capturing & Storage.

RE-new economy, 17 oktober 2013

De veel langzamer dan verwachte voortgang in de afgelopen drie jaar van CCS-projecten weerspiegelt de problematiek om de financiële en commerciële uitdagingen bij CCS aan te pakken .
De technologie voor berging van CO2 is niet bewezen op commerciële schaal werkbaar te zijn, zowel in de Verenigde Staten als elders. Het Energy-Department van de V.S. annuleerde al in 2008 het belangrijkste CCS-demonstratieproject.

Anno 2014 wordt nog geen promille van de CO2-uitstoot opgevangen – jaarlijks zo’n 33 miljoen ton van de 35 miljard ton die de lucht in gaat.

” Reductie van ook maar 1/10 van de mondiale CO2 -uitstoot vandaag ( minder dan 3 Gt CO2 ) zou pleiten voor de invoering van een industrie waarbij ieder jaar het volume van samengeperst gas zal moeten worden opgeslagen groter dan of gelijk aan het volume van alle wereldwijd gewonnen ruwe olie. Uiteraard zou een dergelijke technische prestatie niet binnen één generatie kunnen worden uitgevoerd ”

“Bestaande CO2-afvangtechnieken zijn niet rendabel bij grote energiecentrales. Uit economische studies blijkt dat het afvangen zal resulteren in een kostenstijging van elektriciteit met meer dan 30 % bij de nieuwe geïntegreerde vergassing gecombineerde cyclus ( STEG ) en meer dan 80 % van de kosten van elektriciteit bij overschakeling van bestaande kolengestookte centrales naar poederkool –gestookte eenheden. Bovendien zou de netto opbrengst aan elektriciteit uit bestaande installaties aanzienlijk zijn verminderd, omdat 20-30 % van de energie zou moeten worden gebruikt voor het afvangen en comprimeren CO2 ”

” Eén grote kolencentrale genereert bij een levensduur van 60 jaar het equivalent van 3 miljard vaten CO2. Dat zou een opslagruimte ter grootte van een groot olieveld vereisen. Door de druk zou dat kunnen gaan lekken of aardbevingen veroorzaken. Zelfs een zeer kleine lekkage van ruim onder 1 % per jaar zou het opslagsysteem al tot een onzinnige ” permanente opslagplaats ” maken.

“Als je praat over de hoeveelheden vloeibare CO2 voor ondergrondse opslag, dan zou overal een rode vlag moeten worden gehesen”

” Het geplande beleid met stijgende gebruik van fossiele energie zal leiden tot onomkeerbare en mogelijk catastrofale klimaatverandering. Het uitstellen van een wereldwijde duurzaamheidsactie is een foute politiek omdat voor elke $ 1 aan investeringen in schonere technologie vóór 2020 een extra $ 4,30 zou moeten worden besteed ná 2020 om de verhoogde emissies te compenseren “.

Voor CO2-opslag onder de Noordzeebodem is 100 miljoen nodig.

Juni 2014. De twee energiebedrijven E.O.N. en GDF Suez mochten van de gemeente Rotterdam een kolencentrale op de Maasvlakte bouwen als ze CO2 zouden afvangen in plaats van het in de lucht terecht te laten komen. Maar de alsnog te bouwen scheidings-installatie en opslag van CO2 daarnaast kost al meer dan € 100 miljoen.
Maar de financiering kwam niet rond, want het afvangen van CO2 maakt de kolencentrales onrendabel.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in CO2-reductie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s